بورس انرژی ایران بستری برای انجام معاملات حاملهای انرژی (شامل نفت، گاز، برق و غیره) و اوراق بهادار مبتنی بر آنهاست. بورس انرژی نیز مانند سایر بورسها یک بازار رقابتی است که تعداد زیادی خریدار و فروشنده در آن حضور دارند که در اثر معاملات آنها، قیمت حاملهای انرژی به تعادل میرسد.
شرکت بورس انرژی ایران در تاریخ ۱۳۹۱/۰۴/۱۷ با مجوز شورای عالی بورس و اوراق بهادار به عنوان چهارمین بورس رسمی کشور به صورت شرکت سهامی عام تاسیس شد و فعالیت خود را تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار آغاز کرد.
بازارهای بورس انرژی
بورس انرژی دارای چهار بازار فیزیکی، مشتقه، فرعی و سایر اوراق بهادار قابل معامله است.
بازار فیزیکی شامل سه تابلوی برق، نفت و گاز و تابلوی سایر حاملهای انرژی، بازار مشتقه شامل سه تابلوی قرارداد سلف موازی استاندارد، قرارداد آتی و قرارداد اختیار معامله و بازار سایر اوراق بهادار قابل معامله شامل گواهی صندوق های سرمایه گذری قابل معامله و اوراق گواهی ظرفیت است. همچنین هر یک از تابلوها دارای دو رینگ داخلی و بین المللی هستند.
مزایای معامله در بورس انرژی ایران
۱
بخشودگی ده درصد(۱۰%) از مالیات بر درآمد حاصل از فروش کالاهای پذیرفته شده در بورس های کالایی
۲
معافیت مالیاتی معاملات قراردادهای آتی
۳
عدم نیاز به برگزاری مناقصه و مزایده برای خرید و فروش کالاهای پذیرفته شده در بورس های کالایی توسط وزارت خانه ها و دستگاه های دولتی و عمومی و دستگاه های اجرایی
۴
خروج کالای پذیرفته شده در بورس از نظام قیمت گذاری
۵
ایجاد بازاری قانون مند و سازمان یافته جهت تسهیل داد و ستد کالاها؛
۶
کشف شفاف قیمت کالاها بر اساس تعامل و تقابل عرضه و تقاضا و نیاز بازار
انجام معاملات در بورس انرژی
انجام معامله در بورس انرژی مستلزم دریافت کد معاملاتی مخصوص این بازار است. معاملات بورس انرژی نیز تنها از طریق کارگزاران دارای مجوز فعالیت در بورس انرژی امکانپذیر است.
کارگزاری سهم آذین به عنوان یکی از کارگزاران فعال در معاملات بورس انرژی، به متقاضیان معامله در این بازار خدمترسانی میکند.
خدمات
انجام تمامی سفارشات در بورس انرژی
ارائه خدمات مشاوره در تمامی موضوعات بورس انرژی
ارائه مشاوره و پذیرش شرکتها در بازار فیزیکی
قابلیت سرمایه گذاری با سرمایه کم
نحوه دریافت کد معاملاتی
تنها افرادی که کد معاملاتی بورس حاملهای انرژی را دریافت کنند می توانند در این بازار به خرید و فروش بپردازند. به همین منظور، اشخاص حقوقی فاقد پروانه بهرهبرداری مجاز به خرید از بازار فیزیکی نخواهند بود. متقاضیان معامله در حوزه برق نیز برای دریافت کد معاملاتی، ابتدا باید به شرکت مدیریت برق مراجعه کرده و معرفینامه بگیرند. مدارک لازم برای دریافت کد معاملاتی هر بازار ممکن است متفاوت باشد.
به منظور دریافت کد معاملاتی، ابتدا باید فرمهای احراز هویت، درخواست کد مشتریان و بیانیه ریسک را تکمیل کرده و به همراه سایر مدارک ذکرشده برای معامله در بازار موردنظر، برای کارگزاری سهم آذین ارسال کنید. با دریافت نام کاربری (User name) و رمزی (Password) که در اختیار شما قرار میگیرد، میتوانید وارد سیستم معاملات الکترونیک شوید.
خریداران مجاز در بورس انرژی
در بازار داخلی چه در حوزه برق و چه در حوزه فیزیکی اشخاص حقوقی امکان گرفتن کد و خرید از این بازارها را دارند و در بازار بین الملل اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی با شرایط خاص حق خرید از این بازار را دارند.
خریداران مجاز بازار فیزیکی در بورس انرژی
رینگ داخلی: اشخاص حقوقی که از پروانه بهره برداری مرتبط برخوردارند.
رینگ بین الملل: اشخاص حقوقی تولیدی و یا بازرگانی چه در ایران و چه خارج از ایران.
خریداران مجاز بازار برق در بورس انرژی
بازار مصرف کنندگان بزرگ برق: تمامی مصرف کنندگان برق بالا ۵ مگاوات در ساعت.
بازار عمده فروشی برق: شرکت های توزیع برق و شرکت های خرده فروشی برق.
کارمزدها در بورس انرژی
بر اساس قوانین بورس انرژی، تمامی معاملات بازار بورس انرژی ایران شامل کارمزد میشوند. لازم به ذکر است که در صورت عدم صدور حواله خرید در زمان مقرر، قرارداد باطل شده و پرداخت کارمزد و خسارت الزامی از جانب فروشنده است. این خسارت، کارمزد طرفین معامله و ۵ درصد از مبلغ معامله را شامل میشود و پرداخت آن به حساب سپردهگذاری مرکزی باید در کمتر از یک روز بعد از اعلام، انجام شود. لازم به ذکر است که کارمزد مورد بحث، از کارمزدهای شرکت بورس انرژی، کارگزار طرفین معامله و کارمزد سازمان بورس و اوراق بهادار تشکیل میشود. طبق آخرین مصوبه، کارمزد معاملات بورس حاملهای انرژی به شرح زیر است :
كارمزد پذيرش کالا به همراه درخواست پذیرش و تكميل مدارک اوليه از متقاضی دريافت میشود که برابر با ۰.۰۰۰۷ ارزش برآوردی معاملات سالانه و تا سقف حداکثر ۵۰ میلیون ریال است.